Çerez Örnek
canlı destek

ANABİLİM DALI TARİHÇESİ

1982 yılında çıkarılan yeni Yükseköğretim Yasası ile birlikte tıp ve diş hekimliği fakültelerinin ikinci sınıf ders programlarına "biyofizik" dersi konmuş ve fizyoloji anabilim dallarına bağlı biyofizik bilim dalları kurulmuştur. Bu durum 1987’ye kadar sürmüştür. O yıl, başta İstanbul Tıp, Cerrahpaşa Tıp ve Hacettepe Tıp Fakültelerinin biyofizik öğretim üyeleri olmak üzere ilgililerin yoğun çabaları sonunda biyofizik bilim dalı YÖK kararı ile tüm tıp fakültelerinde anabilim dalına dönüştürülmüştür (10 Haziran 1987).

Yukarıdaki YÖK kararından yaklaşık bir yıl sonra (13 Nisan 1988) Biyofizik birimimiz, Fakültemizde de fizyolojinin bir bilim dalı olarak kurulmuştur. Bundan iki yıl sonra (1990’da) Bilim Dalımızda Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülecek ve tıp mezunu veya "biyofizikte yüksek lisans" derecesini almış olan adayların alınacağı bir "biyofizikte doktora" programı açılmıştır.

18 Ocak 1996 tarihli YÖK kararıyla, 4 Mayıs 1996 tarihinde Fakülte Kurulumuz Biyofizik Bilim Dalını Anabilim Dalı yapmıştır.

Anabilim Dalımızda bugüne kadar iki ulusal biyofizik kongresi (1993, 2005), bir de yaz okulu (1996) düzenlemiştir. Her üç olay da hala takdirle anılmaktadır.

Sayılarının azlığına karşın öğretim elemanlarımız bugüne kadar birçok yurtiçi ve yurtdışı yayın yapmışlardır. 1997 ve 1998 yıllarının Yaz ve Güz aylarında iki ayrı Ukraynalı bilim adamı TÜBİTAK bursiyeri olarak Anabilim Dalımızın konuğu olmuş ve iki ayrı bilimsel konuda akademik kadromuzla ortak çalışmalar yapmışlardır.

Anabilim Dalımız Fakültemizdeki ve çevresindeki yüksek okulların "fizik", "biyofizik" ve "biyomekanik" derslerine ek olarak uzun yıllar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin ve Diş Hekimliği Fakültesinin "biyofizik" derslerini üstlenmiştir.

Halen Anabilim Dalımızda Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde "yüksek lisans" ve "doktora" eğitimi verilmekte, Eczacılık Fakültesinin "fizik" dersleri Anabilim Dalımız öğretim üyelerince yürütülmektedir.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ